joi, 30 aprilie 2009

Fiind fetiţă, păduri cutreiera...



Acum, că a venit primăvara, ce ziceţi de un peisaj silvestru? Dat fiind că repertoriul narativ al lui Abu rămâne atât de restrâns, încât Scufiţa Roşie este îngurgitată de varianta virilă a potăii de curte seară de seară, Bebukanul a insistat să viziteze cartierul general al 'upului. Iat-o, alături de tatăl ei, dar şi singură, prin codrii Olteniei.

marți, 28 aprilie 2009

Semper in merda...


Da, părinţii Bebukanului sunt vinovaţi. Odrasla lor a împlinit deja doi ani şi încă nu face pe oliţă. Aseară, pe când BB îşi purta spăşită, asemenea unui ascet experimentat, greutatea păcatului, fără însă a sufla o vorbă despre existenţa sa, excedata ei mamă o apostrofa: "Cum te-am învăţat să spui atunci când faci pe tine?". Răspunsul nu întârzia: "Caca, mama". Nu este greu de intuit că hohotele audienţei depăşesc uşor râsul generos-prevenitor din fotografie...

sâmbătă, 25 aprilie 2009

Despre arta de a păstra un secret


În mintea celor care fac efortul lăudabil de a urmări acest blog, se vor naşte, previzibil, întrebări referitoare la perspectiva adoptată de scriitorul său. Vedem prea bine că avem de a face cu o naraţiune la persoana a III-a şi cu un narator omniscient, ceea ce ne-ar permite sa situăm povestirile inserate aici la nivelul maturităţii secolului al XVIII-lea (faptul, în sine, nu e rău, având în vedere că moravurile ţării din care provine individul nu au depăşit cu mult această epocă). Identitatea scribului va rămâne însă un secret, deşi misterul va persista, probabil, numai în mintea celui care îşi imaginează că micile ticuri de limbaj sau obositoarele stereotipii metaforice nu-l vor da de gol. Uitându-vă la Bebukan, în poza de mai sus, veţi realiza că ea deţine, deja, armele plasării unui lucru sub pecetea tainei: este suficient să stai pe scăunelul tău, într-o căsuţă colorată...

miercuri, 22 aprilie 2009

Misterul cocobanului


Aveţi în faţă mânuţa Bebukanului, care, zilele trecute, îi arăta lui Abu (vom reveni asupra acestui straniu cognomen al tatălui, fiindcă despre el este vorba) poza terenului de joacă de mai sus, strigând în extazul marilor mistici: "Cocoban, cocoban!...". Ca orice fiinţă raţională, hrănită mai curând de ţâţa austeră a
Discursului despre metodă decât de izvorul generos al Călătorului heruvimic, părintele în cauză a crezut, pe moment, că se confruntă cu un exemplu tipic de non sequitur infantil. Dacă veţi avea însă bunătatea să priviţi mai atent, veţi descoperi, în fundal, un tobogan (cf. infra, postarea privitoare la dicţionar). Astfel se explică figura şmecheră a lui BB din instantaneul următor.


marți, 21 aprilie 2009

După şase luni


Iată o fotografie a Clarei la vârsta de şase luni: i.e. octombrie 2007. Perioada era dură pentru genitori: suferinţe în întuneric, eforturi herculeene depuse întru adormirea Bebukanului. All's well that ends well. Oamenii şi-au revenit între timp, fiindcă nu degeaba s-au născut în România. À propos de Shakespeare, remarcaţi, vă rog, straniul acoperământ capilar al lui BB, care ne duce cu gândul la figurile unor bufoni delicioşi, precum Touchstone (din As You Like It) sau Feste (din Twelfth Night).

sâmbătă, 18 aprilie 2009

Despre arta de a nu te da în lături


BB este cosmopolită. Concepută în Japonia, ea trăieşte şi se joacă în România, alături de copii de cele mai diverse condiţii. Astfel, ei îi vine greu să înţeleagă de ce, la casele de marcat din supermarket-uri, atunci când se apropie de coadă o familie îmbrăcată pestriţ (iertaţi-ne eufemismul), toţi ceilalţi, în afară de ea şi de părinţii săi, se dau ostentativ în lături. Ea priveşte, dar nu spune nimic. Totuşi, sunt alţii mai "înţelepţi"; aceştia îşi cântă litania în limbi neştiute încă de Bebukan:

And I looked, and behold, an ashen face!
And its name that sat on it was Death,
and Hell followed with it.
Alas, instead of lying diligently in details,
the Devil inhabits the sunny slopes of Tuscany
in the guise of a Romanian mulatto,
and he utters blasphemies which go unheard,
for he has a thick, Oriental accent.

vineri, 17 aprilie 2009

Esenţa universului


Umanitatea şi-a pierdut 98% din timp şi 99% din farmec pentru a încerca să răspundă la o întrebare nu numai tâmpită, ci şi precar formulată: "Care este esenţa universului?". Ca să reteze simbolicul nod gordian, Bebukanului i-au fost necesare doar trei secunde (vorbim, aşadar, de primele trei secunde, domnule Weinberg, nu de primele trei minute). Presată de genitorii ei să formuleze o replică oarecare la problema expusă mai sus, also sprach BB: "Caca!". Vă lăsăm să vă scăldaţi, în continuare, în apele puţin adânci, însă bine colorate ale koan-ului infantil, aşa cum se adună acestea din imagine.

miercuri, 15 aprilie 2009

Dicţionar bebukanic


Evoluţia vocabularului bebukanic a cunoscut mai multe etape de interes, pentru studierea cărora ar fi trebuit mobilizate echipe întregi de specialişti în lingvistică. Iată câteva mostre ale idiolectului bebukanic, împreună cu echivalentele lor din nespectaculoasa vorbire standard:

agaga - leagăn
Baba Oghinda - Baba-cu-Oglinda (personajul negativ din povestea Albă-ca-Zăpada)
badade - baloane

bubui - mazăre
ca - cal
cacone - fasole
cacucor - calculator (să recunoaştem că termenul le pune probleme multora)
ciutata - ciocolată (cf. supra, foto)
cocoban - tobogan
conon - creion
cuc - suc (da, da, chiar aşa)
matita - maşină
metite - măsline
Mütü - Moşul (observaţi, vă rog, inflexiunile teutone în pronunţarea vocalelor)
ocaca - ochelari
ocon - rechin
ö - ou (germana este imbatabilă)
pacatoni - pantaloni
popoc - păpuşă
Tapada - Albă-ca-Zăpada
tiutiumbe - cărucior
tund - fund
tundur - singur
turd - surd
ututu - ursuleţ.

marți, 14 aprilie 2009

Doi ani







































Friends, Romans, countrymen, iată că a venit timpul ca şi BB să-şi întemeieze propriul blog. El se cheamă cocobanbebukan, botezat astfel de mama sa, într-un moment de genială expansiune onomastică. Subtitlul său, ales de tatăl bântuit de aluzii intertextuale, ar fi "ce naşte din pisică şoareci mănâncă". Astăzi, 14 aprilie, Clara împlineşte doi ani: paparazzii au surprins-o într-o ipostază inedită.