miercuri, 29 februarie 2012

Hybris


În această seară, Abu se distrează teribil cu însemnările lui Sei Shonagon, aristocrata japoneză care-i eticheta drept "ciudaţi" pe oamenii simpli, deplângând ca risipă estetică strălucirea lunii în colibele acestora. Lectura îi este însă scurtcircuitată de Kiki - însetată, ea cere apă. Omul se conformează, însă, neatent ca orice bugetar, încălzeşte prea tare lichidul insipid. Ca un comisar sovietic, Kiki îl denunţă NKVD-ului matern: "Mama, uite, te rog să guşti şi tu din apa asta fierbinte, să vezi ce mi-a dat Abu să beau". Mama dă verdictul: "Ce ai făcut, Abu, nu se poate aşa ceva?!" După ce acesta adaugă, spăşit, apă rece, Kiki se simte generoasă: "Da, vezi, acum e mai bine".

9 comentarii:

  1. Nu stiu de unde acest imaginar feroce la adresa mamei: NKVD! Ma asteptam, eventual, la o STASI.
    Si nu pot sa nu remarc permanenta cochetare a numitului Abu cu un proces de autovictimizare si deculpabilizare ceva de speriat...

    RăspundețiȘtergere
  2. Ca sa reiau un dicton filosofic eleat: aceste cuvinte ne doare. Tot ce pot spune este ca formulele de corectitudine politica l-au impins pe Abu la capatul gresit al lantului trofic. Prepune si tu, bibicule: excluzand situatia de fata, se comite o greseala oarecare. Nu poti sa i-o plasezi copilului, ca e lipsit de etica. Nu poti sa i-o plasezi mamei, ca e lipsit de eleganta. Ramane cu mana sus barbatul alb si heterosexual, care trebuie sa mai si nareze incidentul. Nu-i asa ca traim in cea mai buna dintre lumile posibile?

    RăspundețiȘtergere
  3. Scuzati aflatul in treaba, dar am si eu o neliniste tehnica: de ce Abu trebuie sa incalzeasca apa pe care i-o furnizeaza lui Kiki?

    RăspundețiȘtergere
  4. Ca mama a trei baieti (deci ca viitoare soacra cu trei nurori), dumneavoastra ignorati, desigur, sensibilitatea gatului feminin, caruia nu i se poate livra vulgara apa rece.
    Pe de alta parte, un minim asalt hermeneutic poate dezvalui si un alt sens al intrebarii, deplasand accentul de pe verb pe substantivul propriu. Altfel spus, de ce Abu (si nu altcineva) este condamnat sa actioneze? Raspunsul la aceasta lectura interogativa este oferit de aceleasi mecanisme insidioase ale corectitudinii politice.

    RăspundețiȘtergere
  5. Din raspunsurile la intrebarile cu care Abu a fost fara mila asaltat la aceasta postare, intelegem ca bietul om este o adevarata victima a corectitudinii politice.
    Pai si ce-i de facut?

    RăspundețiȘtergere
  6. Pentru ca Abu a trecut rapid peste cel mai ciudat aspect din istorisire (ingestia unui ceai fara ceai sau infuzie) si pentru ca sunt deja 3 persoane care au facut ochii mari la auzul unui asemenea tratament aplicat copilului, caut sa inteleg varianta corecta a procesului de hidratare:

    1. I se furnizeaza lui Kiki apa de la robinet care fiind prea rece in perioada de iarna, trebuie adusa la temperatura camerei prin incalzire la cuptorul cu microunde;
    2. La fel ca la punctul 1, doar ca apa este trecuta (inainte de a fi incalzita) printr-un filtru pentru a separa microbii si celelalte impuritati;
    3. Se extrage apa plata dintr-un recipient din comert, ce sta in casa, la temperatura camerei, dar temperatura apei trebuie crescuta artificial la nivelul temperaturii corpului (de la 295 la 310 Kelvini)
    4... ?

    RăspundețiȘtergere
  7. Cosmin, Ulianov (care tocmai isi inventase "genialul" nom de plume Lenin) a mai pus aceasta intrebare intr-o lucrare dedicata organizarii partidului. Am vazut cu totii ce a iesit. De-aia zic eu ca e mai bine sa lasam lucrurile asa cum sunt...

    RăspundețiȘtergere
  8. trebuie să intervină mama bebukanului pentru a disipa stupoarea publicului (o asemenea sarcină delicată nu poate fi, evident, lăsată în seama lui Abu, neatent la detalii cum este el).



    aşadar: cum robinetul este prevăzut cu un filtru şi noi nu prea ne învrednicim să depozităm apa filtrată în sticle, de multe ori ea este produsă chiar în momentul cerut de sete, deci este foarte rece şi atunci trebuie adusă rapid la temperatura camerei, prin încălzire. nu la microunde, pentru că, aşa cum au demonstrat fără putinţă de tăgadă cercetările, microundele sunt foarte nocive (doar Abu persistă, evident, cu scepticismul care-l caracterizează, să-şi încălzească laptele pentru cafea în acest mod).



    în plus, aşa cum a aflat mama în periplul ei oriental, a bea apă călduţă, chiar mai mult decât temperatura camerei, este un obicei vechi in China, Japonia etc., mai ales seara, fiind considerat un mod eficace de liniştire a mentalului şi pregătire pentru somn.

    RăspundețiȘtergere
  9. Indiferent de comentariile exhaustive si lamuritoare ale mamei, eu tot cu Abu tin:)))

    RăspundețiȘtergere