luni, 19 octombrie 2009

The Birthday Party


"Ce titlu ofertant!", exclamă fanii Clarei. "Poate că naratorul se va hotărî să atace, în fine, un subiect literar respectabil, precum piesa omonimă a lui Harold Pinter. Sau, dacă tema i s-ar părea prea sforăitoare, poate că ne va povesti ceva măcar despre trupa de tinereţe a lui Nick Cave". Îmi cer scuze, însă trebuie să vă spun că sintagma aleasă nu trimite la trufandale culturale, ci rezumă, cu lipsă de imaginaţie denotativă, chiar o aniversare. Ieri, doamnelor şi domnilor, a fost ziua lui Abu. Honestly, nu ştiu cum aş putea prezenta evenimentul în tuşe neutre, fără a derapa în limbaj de tearjerker (gen Leonard Cohen) sau de cinic iremediabil (gen Jonathan Swift). Dacă e să fiu sincer până la capăt, aş înclina spre partea cinică; Bertrand Russell, săracul, constata deja, în perioada interbelică, prevalenţa acestui tip de atitudine în rândul maselor. Oricum, ca să nu deranjez pe nimeni, mă voi rezuma la a vă spune că Abu n-a apucat nici măcar să sufle în tort (de fapt, în cele două cifre care-i exprimă vârsta, fiindcă numărul mare de lumânări individuale ar fi distrus prăjitura). Maestrul de ceremonii a fost, desigur, Bebukanul. Ea n-a ezitat să se aplaude post festum, fiindcă, să ne înţelegem, modestia este o virtute numai în ochii celui lipsit de putere.

N.B. Instantaneul o prezintă pe BB în braţele lui Abu, într-un moment în care somnul se dovedeşte mai puternic decât demnitatea independenţei.

2 comentarii:

  1. La multi ani, Abu! Cu multa sanatate si "succesuri" (vorba europarlamentarilor)! Ne bucuram si noi post festum, alaturi de voi!

    RăspundețiȘtergere
  2. Abu le multumeste tuturor si tine sa le precizeze ca BB a fost prima care i-a spus "la multi ani" (la trezire, cu ochii carpiti de somn).

    RăspundețiȘtergere