luni, 10 ianuarie 2011

Omul naturii


Câteva dintre postările trecute v-au convins că BB trebuie asociată cu adjective din aria semantică a pozitivismului, fiind o raţionalistă înnăscută (nu degeaba Abu o acuză pe mama că este reincarnarea baronului d'Holbach; mă rog, cinstea mă obligă să vă spun că mama îi aduce cam acelaşi gen de acuze lui Abu). Concret, în această dimineaţă hibernală, Kiki îşi anunţa, pe un ton vesel (nu-i aşa, ştiinţa este întotdeauna voioasă), genitorii: "Am o ipoteză de verificat" (expresia este împrumutată, după cum au demonstrat investigaţiile prompt desfăşurate, din desenele animate cu şoriceii detectivi). Adăugaţi la aceasta fraza halucinantă, rostită acum trei zile, "Eu nu cred în zei, eu sunt un om al naturii" şi veţi avea profilul complet al unui filosof in statu nascendi, modelat conform dezideratelor rousseauiste şi asezonat cu tezele lui Blake din There Is No Natural Religion.

2 comentarii:

  1. Ah, tristul drum al rationalismului...

    Bebukanul e subtil. Nu crede in "zei", probabil adepta tacuta a nevinovatului si insinguratului filosof care a scris "Amurgul zeilor/idolilor" si a promovat filosofia cu ciocanul. Bineinteles, as preciza, ca nu crede in zeii nostri "batrani". Dar, ca orice "om al naturii" (expresie strecurata pentru zapacirea auditoriului) are de promovat proprii zeii. E cat se poate de firesc, de "natural". Caci BB simte ca nu poti opera fara zei, dar e nevoie de zeii tai, si intuieste ca nici o lume nu se lasa cucerita pana nu impui propriul Olimp.
    Dar oare ce ipoteza are insa de verificat? Problema grea. Nu putem decat sa presupunem ca Bebukanul isi testeaza cu subtila condescendenta publicul (... nu aruncati cu pietre, va rog) pentru a alege un optim demers propedeutic pentru viitor. Caci s-a mai vazut vreun adult care sa merite acest nume si sa inteleaga vreodata ceva important?

    Cat despre d'Holbach si Comte ori masina de gandit Kant - niste Scrooge ai filosofiei - sa-i lasam trecutului!

    RăspundețiȘtergere
  2. multumeste BB si pentru acest comentariu pretios, speram sa aveti dreptate si BB sa fie intr-adevar heraldul unor noi zei.
    dupa cum va demonstra urmatoarea postare, intrebarea "Caci s-a mai vazut vreun adult care sa merite acest nume si sa inteleaga vreodata ceva important?" s-a dovedit profetica!

    RăspundețiȘtergere